Gaia-X

november 2022

Veel Europese landen zijn uiterst kritisch over de afhankelijkheid van Europa bij belangrijke digitale technologieën zoals cloud computing. Er is geen Europese cloud waardoor burgers en bedrijven gedwongen zijn data bij veelal Amerikaanse bedrijven onder te brengen. Gaia-X is bedoeld om een Europees alternatief te bieden. Het is geen cloud, maar een data-infrastructuur waarbij het woord ‘vertrouwen’ centraal staat.

De Nederlandse tak van Gaia-X wilde voor haar jaarlijks community event inzoomen op het Nederlandse ecosysteem. Het besef is daar dat je data ecosystemen samen bouwt. Dat het hebben van een gemeenschappelijke, internationaal afgestemde basis essentieel is, om ook buiten je eigen silo data uit te kunnen wisselen. En dat het beter is om door te bouwen op resultaten van anderen dan telkens opnieuw met wit papier en verse potloden het wiel te herontdekken.

Pieter was een van de sprekers in het tweede deel van de paneldiscussie, waarin het ging over data delen, samen met Barend Mons (hoogleraar LUMC en voorzitter GO FAIR) en Douwe Lycklama (founding partner Innopay).

Kijk de paneldiscussie hier terug: