Zo begon het

december 2022

Innovaties bedenken, ontwikkelen en toepassen bij bedrijven en overheden. Het was de ‘core business’ van Martine van de Gaar, Maarten Everts en Pieter Verhagen bij TNO. Tot ze een baanbrekend project deden in de zorg waarbij partijen als ziekenhuizen en verzekeraars samen data konden delen en analyseren zonder privacygevoelige informatie te onthullen. Het werd de start van hun bedrijf Linksight dat deze toepassing op veel meer plekken in de zorg en daarbuiten wil realiseren.

De basis van hun activiteiten was jarenlang onderzoek naar privacy-enhancing technologies: secure multiparty computation en homomorfe encryptie. Dat maakt het mogelijk datasamenwerking op te zetten waardoor partijen nieuwe inzichten krijgen terwijl de onderliggende data voor hen onzichtbaar is. Zo zijn er nieuwe vormen van samenwerking mogelijk waardoor de zorg veel kostenefficiënter is in te richten. Concreet: betere zorg dichtbij.

Drijfveer

“Dat was ook precies de drijfveer voor ons drieën deze aanpak in een eigen bedrijf verder te brengen”, zegt mede-oprichter en CEO Martine. “We willen dit op zoveel mogelijk plekken toepassen om zo de zorg, maar ook andere domeinen beter te maken. Er wordt door koudwatervrees veel te weinig samengewerkt omdat privacy in het geding zou zijn. Wij hebben als eerste in Nederland laten zien dat je gezamenlijk analyses kunt doen op volledig versleutelde patiëntgegevens om daar nieuwe inzichten uit te halen die de zorg concreet verbeteren.”

Unieke datasamenwerking

Die primeur was een project waarbij TNO, het CBS, zorgverzekeraar CZ en het Limburgse ziekenhuis Zuyderland de handen ineensloegen. Daarin is in de praktijk aangetoond dat data uit verschillende bronnen is te analyseren zonder deze te delen. Mede-oprichter en CTO Maarten maakte hiervoor de in de academische wereld al bekende technologie Secure MultiParty Computation (MPC) geschikt voor deze toepassing. De unieke datasamenwerking tussen uiteenlopende partijen bleek niet alleen technisch mogelijk, maar ook een sterke manier te zijn om te voldoen aan de wet- en regelgeving voor bescherming van de persoonsgegevens.

“We hebben bewezen dat het kan én mag”, vat Martine het project samen. “Dat was nog niet eerder vertoond. De data-analyses op basis van gegevens van een paar duizend patiënten hebben nieuwe inzichten opgeleverd over de effectiviteit van het gebruik van een eHealth app en andere interventies. Daardoor kan het ziekenhuis de zorg voor patiënten heel gericht verbeteren.”

Co-creatie

Pieter Verhagen vult aan: “zo’n doorbraak komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Er is jarenlang onderzoek aan voorafgegaan. Maar net zo belangrijk was hier de co-creatie met partijen uit de zorgmarkt”. Het eerste zaadje voor het project waar uiteindelijk Linksight als bedrijf uit is ontstaan ontkiemde in Limburg, in het Fieldlab Techruption van de Brightlands Smart Services Campus. Daar kwamen partijen uit zorg en overheid bij elkaar, en experimenteerden met dit soort nieuwe technologie. In co-creatie werd daar het eerste Proof-of-Principle ontwikkeld. Dat gaf de betrokken partijen het vertrouwen om hier steeds een volgende stap te durven zetten, tot uiteindelijk dus een pilot met echte persoonsgegevens, die weer uitmondde in het bedrijf Linksight.

In de zomer van 2021 met z’n drieën vanuit een zekere baan in het diepe gesprongen. Hoe was dat?

“In het begin heel spannend. TNO heeft ons gestimuleerd en geholpen via het TechTransfer-programma voor onszelf te beginnen. Als oprichters vullen we elkaar mooi aan met kennis van techniek, management en markt. Wij en TNO hadden er alle vertrouwen in dat het een succes zou worden. We hebben de impact-gedreven investeerders Lumo-Labs en de Regionale Ontwikkelmaatschappij Utrecht voor ons gewonnen. Ook hebben we een groot netwerk opgebouwd van marktpartijen en overheden, en zijn we nu op een aantal plekken al live met onze software. In een jaar tijd zijn we van drie uitgegroeid naar een team van negen geweldige en gedreven mensen.

We zijn middenin de corona-pandemie gestart. Dat was wel een heftige tijd om een startup te beginnen. Remote werken zit daarom in ons DNA, dat maakt ons nu heel flexibel. We komen minimaal 1 dag per week bij elkaar op ons kantoor aan de Vlampijpstraat in Utrecht. Maar we hebben ook collega’s die in België, Italië en Zweden werken. Zo kunnen we straks ook internationaal aan de weg timmeren.”

Optimaliseren over de keten

Het valt de drie ondernemers nog steeds op hoe weinig datagedreven de zorg is georganiseerd. En dat geldt onverkort voor andere maatschappelijke domeinen waar veel gemeenschapsgeld in omgaat en waar datasamenwerking veel te bieden heeft. Ze zien het dan ook als hun opdracht de gezondheidszorg en het sociale domein toegankelijk en betaalbaar te houden door het voor partijen eenvoudig te maken om datasamenwerking op te zetten. Dat leidt tot nieuwe inzichten om de beste zorg op de juiste plek te organiseren zonder onze verzorgingsstaat te overbelasten. Linksight maakt het partijen makkelijk om de de complexe technologie hierachter toe te passen: datagedreven, eenvoudig in gebruik en veilig.