Onze visie

november 2022

Stel je voor dat alle verzamelde data beschikbaar is om grote maatschappelijke problemen van onze tijd op te lossen. Dat we met die data dit voor elkaar kunnen krijgen:

  • De beste zorg op de juiste plek, zonder ons zorgsysteem te overbelasten. Zodat je moeder precies de juiste zorg krijgt, vlakbij.
  • De energietransitie versnellen zonder anderen in de kou te laten staan. Zodat je (klein)kinderen straks opgroeien op een veilige en gezonde planeet.
  • Een overheid die haar burgers ontzorgt en helpt. Zodat de overheid voor jou werkt, en jij niet verstrikt raakt in beleid en regels.

Dat klinkt goed, toch? Maar hoe haalbaar is het? De data die je nodig hebt voor een specifiek probleem zijn versplinterd over allerlei verschillende organisaties. Vaak ook nog persoonlijk, gevoelig of geheim. Hoe voorkom je dat daar misbruik van wordt gemaakt? En als jij een deel van de gegevens hebt, hoe houd je dan controle over jouw data? En als laatste: hoe weet je of er ethisch wordt omgesprongen met die gevoelige gegevens?

Dat is wat wij als Linksight oplossen. Onze software laat organisaties privacy-by-design data samenwerkingen opzetten, waarin deelnemers samen datagedreven inzichten krijgen, zonder de onderliggende data te hoeven delen. Niet met elkaar, en niet met ons. En altijd transparant over wie welke data heeft gebruikt.

Met onze software bepalen onze klanten gezamenlijk de onderlinge spelregels. Ze blijven volledig in controle over hun datasamenwerkingen, en kunnen afdwingen en monitoren wie wat doet, gebruikmakend van hun data. Wij noemen dat “data collaboration governance”.

Binnen die afspraken kunnen zij privacy-by-design data analyses uitvoeren. We gebruiken daarvoor de laatste wetenschappelijke doorbraken in privacy technologie: secure multiparty computation en homomorfe encryptie.

Deze uitdagingen helpen we al oplossen, in verschillende sectoren:

  • Zorgorganisaties in Delft, Zeeland en de Achterhoek maken met onze software samen inzichtelijk hoe de ouderenzorg beter kan worden ingericht. Ze combineren daarvoor data van zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars.
  • We werken met academische ziekenhuizen en verzekeraars om behandelingen voor kanker en hart- en vaatziekten te verbeteren op basis van nieuwe inzichten uit gecombineerde, “real-world” data.
  • Voor 2 overheidspartijen maakten we een oplossing om elkaars data te gebruiken bij het doen van gezamenlijke voorspellingen.
  • We helpen boeren en de provinciale overheid om lokale, korte voedselketens op te zetten en te monitoren, zodat het nog aantrekkelijker wordt om lokaal voedsel te eten.